utorak, 23. veljače 2010.

Sheme...

Sigurno se većina vas susrela s netočnim ili loše napravljenim shemama. Nema ničeg goreg kad započneš rad koji ti se svidi i shvatiš da sa shemom nešto ne štima. Pa slijedi paranje, detaljno analiziranje i na kraju odustajanje ili prepravljanje, što nije nimalo lak zadatak. Kako se može dogoditi da se u nekom časopisu potkrade takva pogreška? Često sam mislila da sam ja pogriješila! No nakon dvadesetak godina s heklicom u ruci, nakon stotina radova koje sam isheklala, sigurna sam da dobro poznajem oznake kojima se služe na shemama i teško da bih mogla pogriješiti.
Slična stvar mi se dogodila i s ovom kapicom, mada je heklanje s vunom ipak nešto drukčije nego kad se hekla koncem. Vuna je podatnija, rad se prilagođava. Kad sam radila ovu kapicu nisam bila zadovoljna pa sam oparala dio i napravila je po svom, služeći se samo djelomično shemom. Napravila sam više redova i s manjim lepezicama.
Nakon ove šarene nisam imala mira i pokušala sam još jednom, i dogodilo mi se isto i s ovom bijelom. Preširoka je i prekratka. Oparat ću zadnje redove, smanjiti lepezice i napraviti malo širi rub.

Shema kapice s lepezicama. Ako netko želi mogu napisati točno uputstvo kako sam radila šarenu.