nedjelja, 17. siječnja 2010.

Stare stvari...

U kući koju smo kupili prošle godine ostalo je dosta stvari od bivše vlasnice. Kad smo čistili sve smo te stvari odvezli na otpad. No ipak, na dnu ormara našla sam ova tri predmeta koja jednostavno nisam mogla baciti.
Ručnik, ručno tkan, pretpostavljam da nikad nije bio upotrebljavan. Jako dobro očuvan i sigurno jako star.



Ova plahta predivnog uzorka vratila me u djetinjstvo kad sam spavala kod bake na takvim plahtama. Osjećaj ugode još sad osjećam na koži. Bile su malo grube, ali zimi su tako lijepo grijale.
Baka je nekad imala jako puno stvari koje je u mladosti sama istkala i to za miraz.Od plahti, prekrivača, stolnjaka, miljea i ručnika. Jedino što nisam voljela bili su ručnici jer su me zbog te svoje grube izrade grebli za lice.
Neznam gdje je sve to završilo, i tko je sve to ili odnio ili bacio. Baka je imala puno djece i unuka. Žao mi je što barem nešto od toga nisam uzela kad mi je baka davala. Očito tada, kao dijete, nisam znala cijeniti sav trud i muku uloženu u stvaranje svega toga.
Ova plahta sigurno nije bila nikad upotrebljavana. Nekad su bake godinama sve to čuvale u ormarima za djecu i unuke.




Ovaj prekrivač nažalost, nosi tragove prošlosti na sebi. Vez je tako precizan i kvalitetno izrađen da mi ga je bilo žao baciti. Neznam kako da ga spasim jer ima dosta flekica na sebi, i to čini mi se od hrđe a to se ne da s ničim ukloniti. Možda da ga sačuvam samo za uspomenu.

Broj komentara: 11:

  1. Ja bih svejedno pokušala spasiti taj vezeni prekrivač i odnijela ga u kemijsku čistionicu. Šteta je barem ne pokušati.
    Pahti ručno tkanih od lana i pamuka se i ja sjećam, ljeti su prekrasno hladile, a zimi su bile tople. S godinama su se upropastile i stanjile, ali srećom, uspjela sam nabaviti tog domaćeg platna, samo sada ne znam kako ga najbolje iskoristiti ..u stvari i imam neke ideje, samo mi se čini ogroman posao.

    http://romantales.mojblog.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi se dopada novi blog, nekako je pregledniji za čitanje! Našla si pravo blago u ormanu, čuvaj ga i uživaj!

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivni su ti radovi koje si našla. Posebne pohvale za stolnjak iz prethodnog posta, divan je. Ja imam faze kada obožavam da radim tankim koncem, a onda predjem na deblji i stalno tako. Više volim da radim, a manje da stavljam sve te radove, ali kontam, imam dve ćerke pa će im se jednom možda to i svidjati i biti im lepa uspomena od mene, kao što i ja čuvam od svoje bake i mame njihove ručne radove. Drago mi je da si se opet aktivirala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Čuvaj, čak i da ne uspeš da skineš fleke. Što se tiče novog bloga, i meni se dopada :)

    OdgovoriIzbriši
  5. To blago koje si pronašla, svakako sačuvaj. Drago mi je da ćemo se i ovdje družiti.

    OdgovoriIzbriši
  6. divne stvari si nasla i sacuvala.i potpuno si u pravu,malo ko od nas zna koliko su zapravo stare te stvari....u tome je njihova čar još veća.što reče misha sa flekom ili ne čuvaj blago.

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh, te stare stvari .... stvarno bude secanja na neka mirnija vremena kad je dan trajao beskonacno ....

    Moj predlog za stari prekrivac sa ovim divnim vezom je (ako ne uspe ciscenje u hemijskoj cistionici) da ga iskoristis za nesto drugo. Suknja za devojcicu, bela, pa karneri od ovoga. Ili nesto slicno. Mozda zvuci uzasno da se ovako nesto sece, ali .... misljenja sam da ga je bolje iskoristiti, nego da stoji u ormanu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala Mirjana na posjeti, upravo sam ti se linkala kao sljedbenik. Ovaj weekend doći ću malo u posjetu na blog. Na tvoje godine dodaj još 38. Pozdrav. villa-loredana

    OdgovoriIzbriši
  9. Lijepi pozdrav i rado ću navratiti pogledati što ima novoga kod Tebe na mojoj vječnoj temi: radovi, suveniri, ukrasi i starina. Kad sam pročitala ovaj post - zamislila sam se - što će ostati mladima u sjećanju od nas :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Primjerci tkanog platna i starinski ručni rad volim i cijenim. Kad vidim ovakvu ljepotu ručnog rada ne mogu a da ne pomislim na to kako su nekad žene izrađivale predivne stvari pod slabim svjetlom petrolejke. Ovako nešto treba čuvati i sačuvati!

    OdgovoriIzbriši
  11. JA SAM VELIKI LJIBITELJ ETNO TORBI KOJE I RADIM UPRAVO OD OVAKOG DOMAĆEG TKANOG PLATNA-PA ETO TI IDEJA DA STARI PREKRIVAČ PONOVO OŽIVI KAO UNIKATNA TORBA ŠTO JE DALEKO BOLJE NEGO DA STOJI NA DNU ORMARA !!

    OdgovoriIzbriši