utorak, 23. veljače 2010.

Sheme...

Sigurno se većina vas susrela s netočnim ili loše napravljenim shemama. Nema ničeg goreg kad započneš rad koji ti se svidi i shvatiš da sa shemom nešto ne štima. Pa slijedi paranje, detaljno analiziranje i na kraju odustajanje ili prepravljanje, što nije nimalo lak zadatak. Kako se može dogoditi da se u nekom časopisu potkrade takva pogreška? Često sam mislila da sam ja pogriješila! No nakon dvadesetak godina s heklicom u ruci, nakon stotina radova koje sam isheklala, sigurna sam da dobro poznajem oznake kojima se služe na shemama i teško da bih mogla pogriješiti.
Slična stvar mi se dogodila i s ovom kapicom, mada je heklanje s vunom ipak nešto drukčije nego kad se hekla koncem. Vuna je podatnija, rad se prilagođava. Kad sam radila ovu kapicu nisam bila zadovoljna pa sam oparala dio i napravila je po svom, služeći se samo djelomično shemom. Napravila sam više redova i s manjim lepezicama.
Nakon ove šarene nisam imala mira i pokušala sam još jednom, i dogodilo mi se isto i s ovom bijelom. Preširoka je i prekratka. Oparat ću zadnje redove, smanjiti lepezice i napraviti malo širi rub.

Shema kapice s lepezicama. Ako netko želi mogu napisati točno uputstvo kako sam radila šarenu.

Broj komentara: 10:

  1. Desi se to i u najpoznatijim i najskupljim časopisima. Jedino što ti preostaje je satisfakcija da si pronašla grešku. Ova tvoja kapica mi se, inače, baš sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Na sreću nije mi se skoro desilo:)! A kapica je preslatka, naročito ova šarena!

    OdgovoriIzbriši
  3. Je, to je tako, misha i bensedin su u pravu, i ja puno puta prepravim po svom, naročito kod heklanja, hvala i na šemi, nek se nađe. Pozdrav. Loredana.

    OdgovoriIzbriši
  4. da, nema nisto gore od greska, pa onda mucish se. ja nekad mislim da je u meni problem, ali na kraju svatim da nije tocno uputstvo i snadjem se nekako da zavrsim projekt, onda sma zadovolna i zbog projekt i zbog to sto sam popravila gresku

    OdgovoriIzbriši
  5. Bonita!
    Obrigada pela visita em emu blog!
    Josi

    OdgovoriIzbriši
  6. moji radovi se svode na krivo pletenje, tako da nema paranja. najjednostavniji bod je za mene zakon. ali s vremenom, tko zna...:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Bez obzira na probleme sa shemom, kapice su ti lijepo uspjele, ali ipak, moram braniti japanske časopise. Po mom dosadašnjem iskustvu, dobar rezultat možeš očekivati samo ako si poštovala zadani gauge pored uzorka koji si odabrala. Na kraju svakog japanskog izdanja izlistani su slikom svi konci i vuna korištena pri izradi nekog predmeta, kod kapica vrlo često koriste vrlo tanka prediva koja se onda rade duplom niti, što daje veću čvrstoću gotovoj kapici.
    Kako sama kažeš da su ti kapice ispale preširoke i prekratke, krenula sam tražiti mogući uzrok, pored neodgovarajućeg gaugea (razmjera). Recimo ne vidim dobro na slici kako si radila skupine stupića od kojih se po dva završavaju zajedno. Neke heklerice spontano nakon što kukicom naprave onaj zadnji prolaz kroz dvije omčice zajedno dodaju i jednu završnu omčicu prije nego krenu raditi sljedeću seriju od dva stupića zajedno - mala varijacija koja ti na kraju povećava obim i to značajno. Na slici sam uspjela vidjeti da si radila stupić u stupić na dijelu koji se onda spiralno uvrće, iako je na shemi naznačeno da se trebaju zakvačiti stupići (na taj način se rad stišće).
    Ujedno, numeracija japanskih igala i kukica nije jednaka metričkom sustavu.
    U svakom slučaju, prije izrade bilo kojeg odjevnog predmeta po shemi, neophodno je uskladiti gauge, jednom usklađen, japanske sheme su čista poezija ... naravno to je samo moje iskustvo i nema namjeru biti univerzalna istina. :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. nova sam u svijetu heklanja i ako heklam onda se bržim šeme kao pijan plota - za sada samo kvadratiči, cvijetići i tomu slično!
    A ove lepezice jako lijepo izgledaju!

    OdgovoriIzbriši